Steeds meer accountants kiezen bewuster voor een specialistisch kantoor

Als accountant begin je met een flinke studie en een driejarige praktijkstage. Vervolgens mag je als AA of RA aan de slag bij een groot, tof kantoor. Eentje die goed op je CV staat. Daar werk je hard om door te stromen en te leren. Je verdient goed en krijgt allerlei voordelen. En die overuren, tja, die horen er nou eenmaal bij. Toch?

In de accountancy wereld krijg je te maken met een hoge werkdruk, de ratrace naar de top, en is een verschuiving in werk-privé balans erg makkelijk gemaakt. Daarnaast is er een tekort aan accountants. En, hoe drukker je leidinggevende, hoe drukker het team daaronder is. Maar hoe druk wil je het hebben en waar doe je het voor?

Balans tussen werk en privé voor accountants

Steeds vaker horen we dat accountants kiezen voor een goede quality of life, waarbij de werkdruk beperkt wordt tot normaal, er geen overuren worden gemaakt en er een betere balans is tussen privé en werk. Sinds maart 2021 werkt Elmer bij JOINSON&SPICE. Eigenlijk was hij best tevreden met zijn vorige baan en toch maakte hij eerder dit jaar de keuze om van accountantskantoor te wisselen. 

Met een aantal jaren erbij in leeftijd en ervaring blikt Elmer terug. Vers uit zijn studie trok hij zich op aan zijn baan - hier wilde hij zijn waardering uithalen. “Werken als accountant kan pittig zijn en er wordt best wat druk op je gezet.” Na een paar jaar hard werken, kwam Elmer erachter dat zijn levensstijl niet helemaal sustainable is. Hij besefte dat het anders moest. Tijd beter indelen, doen wat je kan - en zo goed mogelijk - binnen de contracturen, hier duidelijk over communiceren en vooral energie en tijd overhouden om leuke dingen te doen.

Over Elmer

Titel: Registeraccountant
Leeftijd: 30 jaar
Woonachtig: Amsterdam
Geboren: In Amsterdam, maar opgegroeid in Brabant
Studie: Afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg
Woonsituatie: Sinds 2021 samenwonend met vriendin en puppy
Hobby: ClassPass sporten, restaurants ontdekken en ondernemen
Krijgt energie van: 4 dagen per week werken als RA en één dag in de week bouwen aan zijn nieuwe onderneming met zijn business partners.

Geen overuren als accountant

Zeker als leidinggevende kon de druk hoog zijn, vindt Elmer. Hij volgde het voorbeeld van een aantal van zijn voormalige leidinggevenden. Zij maakten nooit overuren en volgens hen lag de kracht in duidelijke communicatie. Elmer stelde grenzen voor zichzelf en bracht zijn overuren naar beneden. Hij ziet bij zichzelf een leerproces in het professioneel volwassen worden. “Als je dat niet doet, maak je gemakkelijk werkdagen van 12 uur of meer.” 

Inmiddels was de overstap naar JOINSON&SPICE gemaakt. Er wordt hier hard gebouwd aan de onderneming, iets waar hij echt aan bij kan dragen. Dat is niet zomaar bij elk kantoor mogelijk. Het sluit goed aan op de ondernemer in hem. Ook kan Elmer bij JOINSON&SPICE een grotere impact maken die wordt gevoeld door de gehele organisatie. “Er wordt hier meer naar mij gekeken als persoon. Zo kan ik goed laten zien wat ik doe en wat mijn resultaten zijn. Dat is iets wat voor iedere accountant het beste werkt, direct waardering krijgen voor het werk wat je doet.”

Meer weten over hoe het is om bij JOINSON&SPICE te werken?

Neem dan contact op met Elmer Zoomer, Registeraccountant bij JOINSON&SPICE, via email of LinkedIn.

Meer weten over JOINSON&SPICE? Bekijk dan ook onze andere artikelen.

Vorige
Vorige

Werken bij JOINSON&SPICE - De eerste weken

Volgende
Volgende

Oktober: European Cyber Security Month