De dozen half ingepakt.

Mijn werk als partner bij een middelgroot accountantskantoor zit er op – met nog slechts enkele weken te gaan en een geplande vakantie naar Frankrijk voor de boeg. Was het inpakken en wegwezen? Zeker niet. Het accountantskantoor waar ik aan het inpakken ben is een mooi kantoor met veel mogelijkheden en uitdagingen.

Onrustig

Misschien zit het ondernemen mij wel in het bloed. Maar ondernemen kun je ook prima binnen middelgrote accountantsorganisaties – daar zit het hem niet in. Nee, die gevoelde onrust komt van buiten: de markt van accountants schudt op zijn grondvesten. We zijn spoorzoekende accountants geworden als gevolg van prijsdruk, van het commodity-denken over onze producten, van alsmaar toenemende regelgeving, van talloze schandalen, van de grillige politieke bemoeienis en misschien wel vooral: van gebrek aan innovatie.

“Traditionele innovatie”

Waar accountantskantoren meester zijn in de hulp aan hun cliënten als traditionele sparring partner en financiële rechterhand met hun enorme bagage aan kennis en ervaring, hebben ze op eigen terrein veel laten liggen. De meest gangbare innovatie richt zich vooral op het voldoen aan nieuwe regels, op andere rapportagevormen en op nog betere toepassing van de bestaande technieken. Traditionele innovatie noem ik dat maar…. Maar echte innovatie gaat veel verder – en dat is nou nét iets dat níet bovenin de gereedschapskoffer van de doorsnee accountant ligt.

Out of the box

Wat we als beroepsgroep vooral nodig hebben is frisse wind. Van buitenaf en met andere disciplines samen innoveren. Met automatiseerders en informatiearchitecten samen de benen op tafel over nieuwe werkvormen met slimmere rapportages en een strakkere dienstverlening. Zero fault tolerance bedieningsproces misschien wel. Maar de echte vernieuwing komt van de klant zelf en van de vele gebruikers van onze producten. Luisteren naar wat zij nodig hebben, zodat ze de weg terug wel vinden. Co-creatie, self- empowerment, netwerkstructuren, core-expertise…. de nieuwe termen van de accountant?

Beroep

Maar door te focussen op de wens van de klant gooi je het beroep als de onafhankelijke deskundige toch te grabbel?!? Zeker niet! De rug rechten waar het gaat om onafhankelijke oordelen waar het maatschappelijk verkeer op wacht, de blik  naar de buitenwereld gericht. Zodat we met meer gewonnen vertrouwen dan ooit de klant door een almaar ingewikkelder wordende financiële wereld kunnen loodsen.

Opnieuw beginnen

Vast heel ambitieus, maar ik heb nu het vertrek van Mazars aanstaande is een leeg vel voor me genomen en ben gaan schetsen. De vergunningsaanvraag voor wettelijke controles is in voorbereiding en een boeiende automatiseringsopgave staat voor de boeg. Maar het moet kunnen; een accountant 3.0 die met veel kennis van zaken voor een gespecialiseerd segment de markt vernieuwend aanstormt.

 We gaan het ontdekken. Reis je mee?