Per 1 januari 2015 moeten de IT dienstverleners voor diensten aan consumenten (privé-personen) elders in de EU anders met de BTW omgaan. Denk aan diensten zoals software-downloads, hosting, telecom, omroepdiensten, cloud computing, streaming video en muziek en dat soort diensten. De veranderingen zijn best ingrijpend in sommige gevallen, dus blijf nog even hangen…..

BTW in de EU

Registreren voor de BTW in andere EU landen

De belangrijkste verandering is dat u vanaf volgend jaar in alle landen waar u privé-klanten hebt lokaal geregistreerd moet zijn als BTW-ondernemer. Het is ook mogelijk om een Lidstaat van dentificatie te kiezen waar u dan uw administratieve verplichtingen laat samenkomen van waaruit u de BTW regelt. Dat wordt ook wel de Mini One Stop Shop of MOSS genoemd. In dat geval zorgt de Belastingdienst van de Lidstaat van Identificatie voor doorstorten van de ontvangen en afgedragen BTW aan de andere lidstaten. Als u echter ook BTW in die andere lidstaten terugvraagt ligt een vaste inrichting meer voordehand maar is de MOSS niet langer van toepassing. Aanbieders van buiten de EU moeten zich ook minimaal in een van de lidstaten registeren.

Ken de BTW status van de klant

Verder moet u vanaf 1 januari aanstaande weten van al uw klanten waar zij zijn gevestigd (aan de hand van het IP adres, vestigingsadres of bijvoorbeeld factuuradres…), of zij als ondernemer te boek staan en welk BTW tarief er in dat desbetreffende land van vestiging geldig is. U krijgt dus een flinke hoeveelheid BTW tarieven te verwerken.

Financiële systeem

Uw eigen CRM- en factureringssystemen moet u conform deze nieuwe richtlijnen dus aanpassen; dat kan voor sommige bedrijven best nog een stevige activiteit zijn.

Vrijblijvend

Neemt u vooral contact met ons op voor een eerste verkenning van dit probleem. Wij helpen u er graag bij.