Hoe we dorpen moeten bouwen voor het welzijn van onze werknemers

Voor velen staat het vak accountancy gelijk aan een leven met veel stress en een verstoorde werk-privébalans. Overwerken is de standaard en er wordt meer werk op de schoot geworpen dan dat iemand aankan. Hoewel tegenwoordig veel aandacht wordt geschonken aan het welzijn van de werknemer -wat an sich geen nieuw fenomeen is-, is bij accountants nog veel negativiteit te bespeuren.

Birmingham, 1861. John Cadbury, oprichter van het bekende chocolademerk Cadbury, gaf in dit jaar het stokje door aan zijn zonen Richard en George. De broers stichtten een nieuwe fabriek buiten Birmingham, die ze Bournville noemden. Volgens Bettelley (2012) hechtten de broers buitengewoon veel waarde aan het welzijn van de werknemers en bouwden in 1895 huizen voor hun werknemers. Jonge werknemers gingen tot aan hun 18e verjaardag één dag per week naar school en er werden gefinancierde studiebeurzen beschikbaar gesteld. In situaties als ziektes of jong-overlijden, werd met een fonds alle belangen van de werknemers verzorgd.

Van 1861 naar 2022

Waar de broers Cadbury zich eind 19e eeuw opmerkelijk veel om het welzijn van de medewerkers van Cadbury bekommerden, is dit voor veel bedrijven in de wereld van accountancy vandaag de dag nog steeds niet de normale procedure. De verstoorde werk-privébalans en de stress die accountants ervaren, blijven onopgelost. Voor de coronacrisis voerde arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir de accountsscan uit onder 285 accountants. De resultaten werden gepresenteerd in het rapport “De balans opmaken” (z.d.), waaruit bleek dat bijna 40% van de destijds ondervraagden een verhoogd tot hoog stressniveau ervoer en 16% was al eerder uitgevallen door stressklachten. In 2021 verscheen de update van de accountsscan met 40 nieuwe ingevulde scans, waaruit bleek dat het verhoogd tot hoge stressniveau was opgelopen naar 60% van de ondervraagden.

Stress, interne druk en werkplezier

Niet alleen het verhoogde stressniveau brengt spanningen met zich mee. Volgens de accountsscan van Movir, speelt de interne druk een grote rol op het werkplezier van de accountants. Het gevoel om zichzelf constant te bewijzen speelt bij zes op de tien accountants. Eveneens voelt 50% van de ondervraagden de druk om aan de verwachting van anderen te voldoen. Wanneer de maatschap met een partner niet soepel verloopt, geeft 36% van de ondervraagden aan dat dit te maken heeft met het gebrekkige werk van anderen. De structurele werkweek van 50 uur per week is voor 13% van de ondervraagden de normaalste gang van zaken. Bijna 60% voelt nooit klaar te zijn, 40% ervaart “geleefd te worden” en een kwart geeft aan meer werk te hebben dan dat ze aankunnen. Al deze terugkerende uitdagingen vormen de basis voor een verstoorde werk-privébalans.

Dorpen in 2022

Hoewel er tegenwoordig geen arbeidersdorpjes meer worden gebouwd om het welzijn van de werknemers te behartigen, worden er op verschillende manieren rekening gehouden met de verstandhouding tussen de mensen en het werk (Wellbeing at Work | Factsheets, 2021). Door het welzijn te bevorderen, kan stress worden voorkomen en worden positieve werkomgevingen gecreëerd. Daarnaast kan investeren in het welzijn van werknemers leiden tot een grotere veerkracht, een betere betrokkenheid van werknemers, een lager ziekteverzuim en hogere prestaties en productiviteit.

Er bestaan zeven pilaren waar de werkgever aan kan vasthouden met oog op de bevordering van het welzijn van de werknemer, namelijk: gezondheid, werkomgeving, waarden/principes, collectief/sociaal, persoonlijke groei, levensstijl en financieel welzijn. Hoe belangrijk de individuelen pilaren zijn per werknemer, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. De ene verlangt naar meer creativiteit binnen de pilaar “persoonlijke groei”, terwijl de ander gestimuleerd wil worden in gezond eten met behulp van de bedrijfslunch in de pilaar “levensstijl”.

En nu?

In de wereld van accountancy proberen we bij JOINSON&SPICE zo goed als we kunnen voor onze teamgenoten te zorgen. Maar vooral stimuleren wij hen om goed voor zichzelf te zorgen. We houden van efficiënt werken in plaats van hard werken. Overwerken brengen we terug naar een minimum en zelfs dan is er ruimte om te herstellen na een deadline. We geven een hogere waarde aan gezondheid, vrije tijd en persoonlijke groei, dan aan geld en een luxe auto.

Hoewel we bij JOINSON&SPICE geen fysieke dorpen bouwen voor onze werknemers, streven we hard naar een goede werk-privébalans.
Samen bouwen we aan een nieuwe standaard. Bouw je mee?

Gebruikte bronnen

Vorige
Vorige

Incident management 🇬🇧

Volgende
Volgende

De echte reden waarom we ons medewerkershandboek met je delen