Hoe ChatGPT de hoge werkdruk verlicht voor overwerkte accountant

Een chatbot die al je mogelijke vragen beantwoordt – sinds de lancering afgelopen november is ChatGPT een hit. Met grote implicaties voor verschillende werkvelden waaronder het accountancyvak. Ook bij boutique accountancybureau JOINSON&SPICE is de tool dagelijks onderdeel van gesprek. Gerke van Garderen, Head of Innovation bij JOINSON&SPICE, deelt drie manieren waarop ChatGPT accountants nu al in de praktijk kan ondersteunen in hun werk, waarmee je de werkdruk verlicht en je werk ook nog eens leuker wordt. 

ChatGPT heeft de potentie om veel laagdrempelige taken van het accountancyvak over te nemen; ogenschijnlijk simpele, repetitieve taken die alles bij elkaar kunnen zorgen voor een hoge werkdruk. Het wordt alleen maar belangrijker in een vergrijzende branche met een gebrek aan nieuw talent en waar een groot deel van de starters uitstroomt omdat ze lijden onder een te hoge werkdruk.

1. Verkennende analyses snel uitwerken
Gebruik je ChatGPT in combinatie met zoekresultaten (zoals via Bing Chat), dan kun je snel relevante informatie uit verschillende bronnen combineren. Zo kun je bijvoorbeeld opzoeken of er negatieve berichten over je klant zijn, of wat de meest genoemde kritiek is uit reviews. In een paar seconden heb je een samenvatting uit verschillende bronnen, met linkjes naar de originele pagina’s om je verder te verdiepen. Een mooie manier om snel inzicht te krijgen in relevante inzichten over het bedrijf en haar klanten.

2. Concreter maken van teksten
Je kunt ChatGPT inzetten om je communicatie begrijpelijk te maken voor je klant. Accountants hebben vaak onbewust de neiging om rapporten en mails vol te stoppen met moeilijke zinnen en vaktermen. Deze zijn voor jou heel eenvoudig, maar voor je klant soms lastiger te begrijpen. Waar je vroeger de tekst zelf moest herschrijven of het rapport moest voorzien van uitleg, zet je de tekst nu eenvoudig in ChatGPT met het verzoek of hij de tekst in Jip-en-Janneketaal kan herschrijven. Binnen enkele seconden is je ingewikkelde accountancy tekst in een soepel verhaal veranderd, zodat de tekst ook begrijpelijk is voor mensen buiten de accountancy. 

3. Beantwoorden van klantvragen
ChatGPT kan routine klantvragen afhandelen, basis financieel advies geven en veelvoorkomende zorgen aanpakken. Je zit er als accountant natuurlijk altijd tussen om hier een menselijke kwaliteit aan toe te voegen. ChatGPT kun je dus in deze zien als een virtuele assistent die voorzetjes kan doen. Het maakt tijd vrij voor jou als accountant om je te concentreren op meer complexe en kritieke interacties met klanten.

Angst voor het verdwijnen van banen?
Sommige mensen in de sector luiden de alarmbel over de implicaties van de nieuwe technologie. Ze zijn bang dat kunstmatige intelligentie op termijn banen gaat kosten. Toch voorzie ik op korte termijn geen problemen voor de branche. De vraag naar accountants groeit al jaren. Daarom wordt het steeds belangrijker dat accountants effectief en efficiënt kunnen werken. ChatGPT en andere artificiële intelligentie kunnen het werkproces niet alleen gemakkelijker maken, ook kunnen ze het gat opvullen van het nijpende tekort aan instromend talent in de sector. Veel jonge accountants stappen vroegtijdig uit het vak omdat ze ongelukkig worden van de werkdruk en de hoeveelheid uren in de week. ChatGPT kan druk van de ketel halen, waardoor het werk weer leuker wordt en ze in het vak blijven. 

De slimme digitale assistent moet geen vervanging worden van het personeel, maar een persoonlijke assistent die de accountant van de toekomst ondersteunt bij de dagelijkse werkzaamheden en de saaie priegelwerkjes zoals het proberen begrijpen van die 23 sheets-tellende Excel van de klant. ChatGPT kan dit overnemen door slimme samenvattingen en suggesties die je als accountant snel kan evalueren.

Technologie staat in de kinderschoenen
De technologie staat nog maar in de kinderschoenen en het is goed om voorzichtig te zijn. Er moet nog veel uitgestippeld omtrent privacy van klantendata en hieromheen moeten goede policies ontwikkeld worden. Het gigantische aantal mogelijkheden maakt het lastig om alle concrete toepassingen van de technologie te voorzien. Wel kunnen accountancybureaus ChatGPT op korte termijn inzetten als personal assistant ondersteuning in dagelijkse bezigheden. Hiermee verminder je de werkdruk en houdt je als accountant meer tijd over voor wat er echt toe doet: strategisch denken, de complexere beoordelingen en persoonlijk contact met klant en collega.

Vorige
Vorige

Het belang van een goed AI-beleid in de accountancy: een overzicht

Volgende
Volgende

Incident management 🇬🇧