Het belang van een goed AI-beleid in de accountancy: een overzicht

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds populairder in de wereld van accountancy. De integratie van de technologie heeft positieve gevolgen voor de sector en biedt het potentieel om repetitieve en tijdrovende taken, zoals gegevensinvoer, communicatie en rapportgeneratie, te automatiseren. Hoewel er risico's verbonden zijn aan deze ontwikkeling, kunnen de risico’s effectief worden beperkt met een goed AI-beleid. Een dergelijk beleid voorkomt fouten en bevordert een verantwoord gebruik van AI-technologie. Dit stelt jou en je collega's in staat om slimmer te werken en te experimenteren met deze nieuwe technologie. Gerke van Garderen, Head of Innovation bij JOINSON&SPICE, doorloopt drie redenen waarom een weloverwogen AI-beleid van belang is voor jouw onderneming.

Een goed AI-beleid verlaagt het risico op juridische problemen en stelt richtlijnen die ervoor zorgen dat AI op een manier wordt ingezet die de belangen van alle betrokkenen beschermt. Een goed AI-beleid is essentieel voor de accountant die AI gebruikt om haar business naar het volgende niveau te tillen. Het waarborgt een ethisch gebruik en legt regels vast die het bedrijf moet volgen om eerlijkheid, transparantie en verantwoordelijkheid te bevorderen.

1. Tijdig risico’s herkennen en beperken
Met een actief AI-beleid kun je tijdig risico's herkennen, evalueren en beperken. Het is een protocol om eventuele veiligheidsrisico's te beoordelen en zo accountant en klant te beschermen. In het beleid leg je verschillende zaken vast, waaronder regels over gegevensbeveiliging, de waarborging van privacy en richtlijnen voor de inzet van verschillende generatieve AI-tools. Een voorbeeld van zo'n richtlijn is het bepalen welke apps als ChatGPT of Bing Chat gebruikt mag worden in welke situatie. Er zijn bijvoorbeeld varianten van ChatGPT die los staan van het platform, waarmee je de beveiliging van klantgegevens waarborgt doordat alle informatie alleen voor jouw bedrijf gebruikt wordt.

2. Veilig omgaan met vertrouwelijke data
Een goed beleid zorgt ervoor dat je voldoet aan de regelgeving met betrekking tot gegevensprivacy en beschermt de vertrouwelijkheid en integriteit van financiële gegevens. Accountantskantoren werken de hele dag door met vertrouwelijke informatie. Het beleid garandeert dat je voldoet aan regels omtrent gegevensprivacy en de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens beschermt. Op deze manier behoud je het vertrouwen van klanten en andere belanghebbenden. Het waarborgen van een veilige en verantwoordelijke omgang met data is niet alleen van cruciaal belang voor het genereren van nauwkeurige en betrouwbare antwoorden, maar het biedt ook een solide basis voor het verzamelen, gebruiken en bewaren van gegevens. Zo creëer je ruimte om veilig te kunnen experimenteren met en leren over de inzet van AI-toepassingen. 

3. Vergroot het verantwoordelijkheidsgevoel van de gebruiker
Een effectief AI-beleid benadrukt de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Het stimuleert accountancyprofessionals om vaardigheden en kennis te ontwikkelen om op een effectieve manier met AI te werken. Dit bevordert hun professionele groei en biedt richtlijnen voor AI-training. Een effectief AI-beleid hoeft niet complex te zijn. Veel aspecten zijn eigenlijk heel vanzelfsprekend. Het is geen verrassing dat je niet blindelings alles moet aannemen van AI. Als gebruiker van technologie draag je altijd de verantwoordelijkheid om te verifiëren wat een model produceert. Op die manier kunnen mogelijke fouten in de AI tijdig worden opgemerkt en onbedoelde negatieve gevolgen worden gecorrigeerd.

Het belang van AI-beleid in de accountancy
Een solide AI-beleid stelt accountants en financiële professionals in staat om AI op een manier te benutten die hun werk efficiënter en effectiever maakt. Het bevordert het gebruik van AI op een positieve wijze, met aandacht voor transparantie, eerlijkheid en verantwoordelijkheid. Hierdoor kunnen accountants en financiële professionals AI effectief inzetten, innovatie stimuleren en de toekomst van hun vakgebied vormgeven, waardoor de branche efficiënter en dynamischer wordt. Daarnaast toont een accountantskantoor hiermee aan dat het verantwoordelijk omgaat met AI, risico's beperkt en voldoet aan regels en normen. Het beleid fungeert als een leidraad om AI op een verstandige manier te gebruiken en vertrouwen op te bouwen bij klanten en belanghebbenden.

Vorige
Vorige

De weg naar een effectief AI-beleid in accountancy: 4 cruciale stappen

Volgende
Volgende

Hoe ChatGPT de hoge werkdruk verlicht voor overwerkte accountant