Oktober: European Cyber Security Month

ecsm_fb_feed_1000x1000_01.jpeg

In de maand oktober is de jaarlijks terugkerende European Cyber Security Month, een initiatief waarbij cybersecurity in heel Europa onder de aandacht wordt gebracht. Daarnaast is er van 11 tot en met 17 oktober de jaarlijkse Week van de Veiligheid, met dit jaar als thema ‘ondernemers’. 

Bij JOINSON&SPICE zien we, als hét accountantskantoor in tech, een groeiende interesse in cybersecurity bij ondernemers. En terecht. Wij denken namelijk dat het een kwestie van tijd is tot er een cyber incident of hack bij jouw bedrijf plaatsvindt. Toch zijn veel ondernemers nog onvoldoende voorbereid als het gaat om cybersecurity. 

Cyberincidenten bij Nederlandse bedrijven

De helft van alle Nederlandse bedrijven krijgen ooit te maken met de cybergevaren. Maar een kwart van de ondernemers maakt zich hier zorgen over. De aanname dat het allemaal ‘wel goed zit’ heerst. 

Tijdens de European Cyber Security Month staat de bewustwording van de gevaren voor organisaties en consumenten centraal. Zonder dat ondernemers het volledig beseffen, schort het vaak aan voldoende cybersecurity. De helft van alle Nederlandse bedrijven krijgen ooit te maken met de cybergevaren. Maar een kwart van de ondernemers maakt zich hier zorgen over. De aanname dat het allemaal “wel goed zit” heerst.

Hoe we bij JOINSON&SPICE omgaan met cybersecurity

Als accountants met een specialisatie in IT adviseren en helpen wij onze klanten in cybersecurity. We hanteren een hands-on mentaliteit. We adviseren ondernemers simpelweg aan de slag te gaan. Stel die security officer aan. En laat die pentest doen. 

Daarnaast zijn er een aantal dingen die een bedrijf kan doen om een veiligere werkomgeving te creëren:

1. Zorg voor een goed ICT beleid

Denk na over een strategische aanpak en een helder ICT beleid. Zorg dat je goed voorbereid bent op cybercriminaliteit. Breng je IT-landschap in kaart, identificeer risico's en zorg voor goede controls: bijvoorbeeld door code review aan de hand van de OWASP top 10. Wij helpen je hier graag bij. Stuur ons een meteen een berichtje!

2. Ga bewust om met online toegang

Een bedrijfsnetwerk is vaak makkelijk te kraken. Zorg voor een goed overzicht van wie er met welke apparaten toegang heeft tot jouw netwerk. Weet vanaf welke locaties er wordt gewerkt en tot welke mappen en portals je toegang verleent aan wie. Beoordeel periodiek de toegangsrechten en zorg dat je de toegang van oud-werknemers tijdig weer uitschakelt.

3. Voorkom cyberincidenten door updates & patches

Door regelmatig updates en patches te draaien worden veel cyberincidenten voorkomen. Denk daarbij ook aan libraries en packages die je gebruikt bij het ontwikkelen. 

4. Zorg voor een Incident Management plan

Door een plan te hebben wanneer er incidenten plaatsvinden, zorg je zo snel mogelijk dat schade beperkt wordt. Zorg hierbij ook voor voldoende back-ups en een disaster recovery. Betrek je Data Protection Officer en vergeet een verplichte melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens niet.

5. Bewustwording en trainen van jouw medewerkers

De meeste incidenten komen door eigen medewerkers. Onoplettendheid, onbewust van gevaren en onzorgvuldigheid zorgen voor ruimte voor cybercriminaliteit. Train daarom je medewerkers. Hulp hierbij nodig? Laat het ons weten!


Bij JOINSON&SPICE proberen we de cybersecurity zo goed mogelijk te optimaliseren. In onze controles besteden we veel aandacht aan het beheersen van cyberrisico's en we adviseren het management daar actief over. We hebben zelfs een ethisch hacker in onze club van teamgenoten, die als hobby zoekt naar gaten in de security. 

En nu aan de slag.

Tijd voor actie? Wij hebben veel ervaring met het begeleiden van scale-ups bij het ontwikkelen van IT controls. Eén van onze IT experts helpt je bij jouw IT beleid of kan een training op locatie geven. Laat je gegevens achter, en we nemen contact met je op.

Vorige
Vorige

Steeds meer accountants kiezen bewuster voor een specialistisch kantoor

Volgende
Volgende

Accountantscontrole - Dit zijn de zes aandachtsgebieden van JOINSON&SPICE