RGS: wat is het en waarom is het relevant?

Voor onze administraties werken wij steeds meer met het Referentie GrootboekSchema (RGS). Zo zijn verschillende administraties op dezelfde manier in te delen. Het kan zijn dat we je vragen om de huidige administratie te koppelen aan het RGS. Waarom is het RGS nuttig voor ons? En, wat heb je er zelf aan?

Het Referentie GrootboekSchema (RGS) is een Nederlandse standaard voor het classificeren van grootboekrekeningen. Door alle grootboekrekeningen in verschillende administraties te classificeren naar één universele standaard, kunnen we een aantal processen veel efficiënter en met minder fouten uitvoeren. Hoe meer verschillende diensten wij leveren, hoe meer voordeel het oplevert.

Voor de samenstelling

Het opstellen van aangiften (zoals vennootschapsbelasting en de btw) vraagt om een goed overzicht van de boekhouding. Met behulp van RGS weten we in korte tijd precies van elke aangifte wat de betekenis is van een grootboekrekening en hoe we die moeten betrekken in de aangifte. Dat betekent dat we sneller fouten in de administratie kunnen herkennen en de aangiften sneller kunnen verwerken.

Voor (wettelijke) controles

Inlezen en analyseren van de boekhouding

Bij de meeste controles die wij uitvoeren, is het van belang dat we vaststellen dat de boekhouding klopt. Voor controle van de jaarrekening controleren we of het een goed beeld geeft van de financiële staat van een onderneming. Een onderdeel daarvan zijn diverse analyses op de boekhouding. Met behulp van XML-auditfiles en onze eigen Cloud Connector kunnen we de data daarvoor al efficiënt verzamelen. Voordat we de analyse beginnen, is het van belang dat we precíes begrijpen wat de data betekent. Met RGS is dat geen probleem: wij weten meteen na het inlezen van de data al hoe we het toe kunnen passen. Zo kunnen wij meteen de analyse starten. Dat scheelt dus een hoop tijd en kosten.

Dit heb je er aan als klant

RGS is niet alleen handig omdat wij efficiënter kunnen werken. Los van onze werkzaamheden is het erg praktisch voor jou als klant. Zo biedt het de mogelijkheid om vergelijkingen te maken met klanten uit de eigen sector (bijvoorbeeld de omzetgroei of de personeelskosten in verhouding tot totale kosten). Daarnaast kunnen we met aan de hand van RGS de administratie direct aan een (Power BI) dashboard koppelen. Zo heb je overal een overzicht van de belangrijkste financiële aspecten van de onderneming.


Geschreven door Gerke van Garderen, Technology Officer bij JOINSON&SPICE. Gerke werkt aan de innovatie en technische ontwikkeling van het kantoor en onze diensten. Bouwt niet alleen aan het kantoor van de toekomst, maar ook aan de dienstverlening van de toekomst.

Vorige
Vorige

Blockchain: de hype voorbij – over toepassingen en mogelijkheden.

Volgende
Volgende

UBL en facturatie; een introductie