De angst dat robots uiteindelijk mensenwerk kunnen gaan overnemen – en in sommige gevallen al doen– lijkt reëel. Elon Musk, CEO en oprichter van Tesla, SpaceX en The Boring Company, geeft aan dat de mens een digitale laag van intelligentie nodig heeft in het brein. Dit zou, volgens hem, kunnen voorkomen dat we “house cats” worden voor Artificial Intelligence. AI zal volgens Musk blijven avanceren, en met een dusdanige vaart dat de mens altijd zal blijven achterlopen.Vandaar dat hij, naast zijn andere projecten, het bedrijf Neuralink is gestart.

Maar wat ziet hij dan voor zich? “A third, digital layer that could work well and symbiotically with the rest of your body.”

Maar wat houdt dit dan in? Deze chip zal gebruikt worden om gedachten naar een computer te kunnen uploaden, of te downloaden.

Musk ergert zich aan het feit dat hij met zijn twee duimen zijn smartphone moet bedienen, en met zijn vingers zijn computer – de mens en de computer zouden veel meer aan elkaar gewaagd zijn wanneer er direct contact mogelijk is en, volgens Musk, is de mens al een cyborg – we hebben vliegensvlug contact met anderen, we kunnen wereldwijd videochatten en vragen beantwoorden. Echter, is het contact met computers “ongelofelijk traag.”

Initieel begint het nieuwe bedrijf van Musk relatief bescheiden: hij wil chips ontwikkelen om ziektes zoals MS, alzheimer en epilepsie tegen te gaan. Met deze chips zijn wetenschappers al langer bezig; zij geven bepaalde signalen door om de hersens te corrigeren. Echter wil Musk daarna nog een aantal stappen verder gaan – alvorens wij niet alleen onze banen verliezen aan robots, maar zelfs hun huisdieren gaan worden.

Wat vind jij van dit idee?